I don’t know what to do with my hands

De afgelopen jaarwisseling was de inspiratie voor de eerste Boomlog van het jaar. Het is een vreemde mix van beleefde tradities en het enthousiasme van Oudejaarsavond. Geef ik die kennis één of drie kussen? Geef ik een hand, of is dat te afstandelijk? Een knuffel? Zo’n lekker ongemakkelijk moment als de klok twaalf slaat. Met oud & nieuw ben je waarschijnlijk niet bezig met maken van een goede indruk. In je professionele leven is het daarentegen wel handig (get it; handig) om te weten hoe je een prettige indruk achterlaat. Veel daarvan heeft vreemd genoeg te maken met de manier waarop je een hand geeft.

 

epe7ew_4

 

Er zijn boeken volgeschreven over de betekenis achter handgebaren. Met welke handdruk maak je de meeste indruk? Ik las laatst zelfs een boek van een FBI agent* die al zijn geleerde kennis toepaste in zijn baan om als levende leugendetector crimelen te ontmaskeren. Hierin stond ook een hoofdstuk over het geven van een goede hand. En het aflezen van de non-verbale communicatie als de ander jou een hand geeft.

Het was een vrij droog boek; ik zal daarom proberen kort en bondig wat leuke en nuttige dingen uit te lichten.

Bij het geven van een hand is het allereerst belangrijk dat je oogcontact maakt. Hoe basaal en overbodig het misschien ook lijkt; iedereen heeft een persoonlijke ruimte. Familie en vrienden mogen bijvoorbeeld dichterbij jou staan dan een wildvreemde, daar krijg je de kriebels van. Daarom: als je iemand een hand geeft, zet je vaak een stap naar voren, waarmee je in iemands ruimte komt. Hierbij is het (het klinkt echt heel primitief, maar zo werkt het) belangrijk om te laten weten dat je geen indringer bent en de ander niet wilt aanvallen. Om die reden is oogcontact belangrijk. Ook zorg je ervoor dat je met het maken van oogcontact zelfverzekerd overkomt.

Daarnaast is de kracht van een handshake belangrijk. Niet te hard knijpen natuurlijk, maar liever iets te hard dan te zacht. Heb je wel eens iemand tegenover je gehad die je een slap handje geeft? Het voelt bijna als een dooie vis in je hand. Bah. Daarnaast komt het vrij ongeïnteresseerd over als je een slappe hand krijgt. Wil je een goede indruk achterlaten? Geef dan een stevige hand, met een klein ‘schudje’.

Ook is het geven van je héle hand prettig. Bij het geven van een halve hand kom je eerder onzeker of onvoorbereid voor. Als je de handen-dans doet, pas dan op voor het welbekende autoritaire type, die zijn positie even wil bevestigen d.m.v. een krachtige hand. De dominante hand herken je doordat de handpalmen naar beneden wijzen. Dat forceert jou in een positie dat jij je open handpalm aan moet bieden (een universeel teken van overgave en onderdanigheid). Zet deze persoon vriendelijk op z’n plaats door je hand simpelweg een kwartslag te draaien. Of ken je iemand die niet één maar twee handen tegelijk geeft. Dit is vaak goedbedoeld, maar deze persoon wil jou het gevoel geven dat ze te vertrouwen zijn, dus een beetje oppassen.

Een hoop regels. Negeer ze vooral als je er gespannen van wordt. Als je het leuk vindt, kun je eens om je heen kijken of je deze handen-maniertjes bij anderen ziet. Op zijn minst grappig.

Een ontzettend mooi 2016 gewenst! Wil je naast een goede, professionele handshake ook een nieuwjaars-upgrade? Stuur mij dan een mailtje voor een kleuren- of stijladvies.

 

* What Every Body Is Saying. An Ex-FBI Agent’s Guide to Speed Reading People – Joe Navarro

Posted in Uncategorized.