Door voor duurzame kleding te kiezen, kies je voor een eerlijke behandeling van je medemens. Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Duurzaamheid gaat ook over de belasting op onze aarde en de natuur. Welke materialen zijn wel duurzaam? Welke kun je beter mijden?
Lees eens een label. Vooral de oudere shop garde zijn die-hard label lezers. Of mensen die last krijgen van hun huid van syntetische materialen. Maar een groot gedeelte van het shoppend - vaak jong- publiek kijkt vaak niet in het item om te zien van welke materialen hun favoriete kledingstukken van gemaakt worden.
Ga voor de grap eens een favoriete winkel van je binnen en bestudeer de labels. Welke materialen kom je tegen?
Zo zijn syntetische materialen berucht om hun afsluitende werking - waardoor je eerder last van geurtjes krijgt. Maar dat is niet de enige reden om hier met een boog omheen te lopem. Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.
Nu denk je mischien, biologisch katoen - dat is toch harstikke duurzaam? Niet persé waar. Katoen put de bodem uit en heeft daarom veel kunstmest en water nodig. Ook worden er met pesticiden veel insecten weggehouden, maar de lucht vervuild hierdoor wel. Het kost veel moeite om het te oogsten, en om het zo te bewerken dat het niet gaat kreuken als een gek.
Wat dan wel? In principe zijn alle grondstoffen die gebruikt worden om kleding te maken op de of andere manier belastend voor het milieu en de natuur. Maar er zijn flink wat mensen bezig om hier duurzame(re) opties op te bedenken. Hier alvast een aantal duurzame textiel soorten en waarom dat een goed idee is.
Hennep is een duurzamere stofsoort die steeds vaker gebruikt wordt in het maken van kleding. En ook gebruikt wordt als vervanger van katoen voor bijvoorbeeld denim.
Hennep heeft in verhouding met katoen weinig water nodig. Daarnaast heeft het geen kunstmest nodig, en weinig pesticiden. Doordat het niet supergauw kreukt, hoeft het ook niet nabewerkt te worden.
Hoodlamb is een Nederlands merk en maakt onder andere hele mooie jassen van Hennep. Ik heb er zelf een, en hij zit zó lekker!
Tencel en Lyocell worden als stof- en materiaal soort allebei gebruikt. Maar in feite zijn deze materialen exact hetzelfde. Tencel is namelijk de merknaam van de vezel Lyocell.
Tencel is een inmens populaire stof aan het worden. Het voelt zo zacht als zijde maar is zo sterk als polyester. Het wordt van de eucalyptusboom gemaakt en is daarom 100% afbreekbaar. Met vrijwel geen afval en helemaal chloorvrij is dit een hele duurzame stof.
Bij duurzame merken pur sang als Armed Angels te vinden, maar ook bij een mode keten als COS.
Katoen is niet de meest duurzame stof - voornamelijk door de belasting op de aarde en de luchtvervuiling die het veroorzaakt. Biologisch katoen is, anders dan de naam suggereert, nog minder duurzaam. De pesticiden worden hier wel geweerd, maar er is veel meer land voor nodig.
Omdat het al een keer gemaakt is, heb je geen landgebruik en de verwerking niet meer nodig. Daarnaast is het opnieuw verwerken van die materialen vrij CO2 en water vriendelijk. Het is lastiger te vinden, maar het is er wel. Een hele leuke vindt ik zelf; Zero Waste Daniel. Maar ook een grote jongen als G-Star verwerkt steeds vaker gerecycled katoen in hun jeans.
We hebben allemaal dat zielige filmpje wel gezien waarbij een schilpad bevrijd moest worden van een vastgegroeid rietje in zijn neus. Feit is dat pastic heel erg slecht is, vooral voor onze oceanen.
Maar nu de catch; toch zijn syntetische materialen relatief duurzaam in verhouding met bijvoorbeeld katoen. Daar heb je ze weer: Armed Angels. Onze oosterburen maken van gerecycled plastic de mooiste mode. Ook is het natuurlijk duurzamer om vintage een polyester topje scoren dan een nieuw zijde blousje kopen. Dus naast de labels - ook gewoon lekker je nuchtere verstand gebruiken ;)
Nog een beetje een mythe, want er zijn nog geen actual kledingmerken die dit verkopen. Maar het kan wél.
'Plastic' wat vervaardigd wordt uit natuurlijke materialen als suikerriet en zetmeelproducten. Wel kun je hiervan al vuilniszakken en bijvoorbeeld wegwerpbekers en bestek kopen. Nog even wachten tot de mode hier soep van kan maken.
TIP: voor meer informatie over dit onderwerp raad ik je graag de documentaire van True Cost op Netflix aan.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Voor vragen over mode of duurzaamheid mag je me altijd even een berichtje sturen op info@boomimpress.nl. Ik denk graag met je mee!
BoomImpress is een initatief van Personal Shopper en Styliste,
Joella van der Boom.
Naast ideeën over Duurzame Mode kun je ook bij haar terecht voor een Kleur- en Stijladvies, Garderobecheck, Personal Shopper Sessie, en workshops op het gebied van Non-Verbale Communicatie, de Eerste Indruk en Personal Branding.