Vind je het lastig om mooie duurzame mode te vinden? Of vind je de stap van H&M-etjes en Primani naar een volledige duurzame garderobe een beetje groot? Omdat het verantwoord is, is het prijskaartje vaak ook een stuk hoger.
Helemaal logisch. Het vergt ook best wat van je. Je geeft een stuk gemak en comfort op om te kiezen voor iets waar anderen en het milieu ook blij van worden.
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het vaak ook best een struggle vindt. Als ik voor een shoot aan het shoppen bent en ik moet binnen een bepaald budget werken - dan wordt het lastig om alles 'eerlijk' te shoppen. Maar het kán wel. Hoe dan?
"Ja maar... ik houd niet van die vieze geur die in die winkels hangt (goed punt, eerlijk is eerlijk)." "Het is zoveel, ik weet niet waar te beginnen." "Het is mijn stijl niet". Vandaag ga ik jullie wat vintage - winkel - tips geven. Episode, Kilo Shop en Sussies - get ready. Here we go!
Het is zo'n gedoetje om in de winkel letterlijk alles aan te passen. Je bespaart jezelf flink wat tijd door goed te weten wat je maten zijn.
Zo kun je met een meetlint thuis kijken wat de omvang van je taille is in een spijkerbroek of de juiste lengte voor een jurkje is. Dit kun je doen door je lijf op te meten, maar nog handiger is het om het meetlint langs je jeans te leggen.
Vergeet vervolgens ook niet om je meetlint mee naar de winkel te nemen. Daarnaast is het goed om te weten dat door de jaren heen de maatvoering fluctueert, oftewel: wat in de jaren 50 een maatje 36 was, is nu bijvoorbeeld een XXS.
Als je voordat je de winkel instapt al weet wat voor soort items je in welke kleur en stijl zoekt, dan is het zoeken een stuk sneller en makkelijker. Dit kun je makkelijk doen op Pinterest.
Maar je kunt natuurlijk ook spieken bij je favoriete films/series. Zo had ik laatst een klant die Amal Clooney als stijl inspiratie ziet. Superleuk en heel specifiek.
Zo weet je wat je mooi vindt en kun je daarmee aan de slag.
Vraag Vintage winkels wanneer ze nieuwe items binnenkrijgen. Op die manier weet je dat je vrijwel de eerste keuze uit het nieuwe aanbod hebt. Altijd leuk om de pareltjes uit de hoop te kunnen vissen. Maak er een dagje uit van
Er zijn meerdere redenen waarom het ene item duurder is als het andere. Éen reden kan zijn; als de winkel al een superstijlvolle voorselectie heeft gemaakt, vragen ze vaak wat meer. Als je hier iets koopt, weet je wel zeker dat het trendy is.
Maar ook materiaal kan een reden zijn. Zo betaal je doorgaans voor 100% wol de volle mep en voor polyester of nylon een stuk minder. Let op; soms gaat dit niet helemaal goed, check daarom vooral ook zelf de labels.
Ook heb je shops waar je per kilo afrekent, dit líjkt heel goedkoop maar valt vaak best tegen bij de kassa. Handig om - voordat je jezelf rijk rekent - even na te gaan wat nou de échte prijs is die gevraagd wordt.
Bij vintage shoppen is het soms lastig om door de kreukels en muffigheid heen te kijken. Als je verliefd wordt op een item, check dan altijd even goed of het geen gekke gebreken heeft.
Kijk of de wol niet gekrompen is, of er geen pluisjes of pilletjes op de stof zitten. Kijk of er losse draadjes of knoopjes hangen en maak dan je keuze.
Je kunt er altijd voor kiezen om het alsnog te kopen. Maar als er een knoop mist, mag je best even onderhandelen bij de kassa voor een leuke korting.
Wat ook een fijne duurzame oplossing is, is het stylen van je huidige outfits. Met een paar leuke accessoires trek je je saaie outfit zo in een ander tijdperk.
Zo staan de jaren 70 bekend om de heftige prints en lange kragen. De jaren 20 voor classy androgyn (vaak geen taille) en jaren 50 als gekleed maar hypervrouwelijk. De jaren 90 voor wijde, vaak hip-hop geinspireerde kleding en de jaren 80 voor ijsco kleurtjes en mom-jeans.
Bij al die verschillende jaartallen horen specifieke items van dat moment. Wie kan zich de tattoo-choker van de 90's niet herinneren die een aantal jaar terug een glorieuze comeback maakte? Handige accessoires waar je een hoop mee kunt doen: sjaaltjes, riempjes, tasjes.
Er zijn verrassend veel mooie schoenen van mooi kwalitatief leer waar je wat mee kunt. Mooie winterse laarzen, zomerschoentjes of die kekke cowboyboots. Vergeet ze vooral niet te passen.
Hier geldt ook weer, de maten kunnen nogal verschillen. Is het niet per tijdperk, dan is het wel per land.
Dit is sowieso een goede gewoonte. Check the labels! Het is goed om te weten of je een blend koopt (bijvoorbeeld een mix van polyester, wol en nylon), of een puur kasjmir truitje. Dit maakt veel verschil in prijs en draagcomfort.
Daarnaast kun je, met gevoelige oksels, sneller ruiken als je polyester draagt. Oja, ook een goede maar gekke tip. Ruik aan het item. Sommige kledingstukken hebben een zweetgeur die je er niet meer uitwast, of zijn niet uitgehangen na het wassen waardoor het 'weer' erin is gaan zitten.
Elke stad heeft wel een wat jongere, alternatieve wijk of hoek waarin de meest trendy vintage winkels te vinden zijn.
Altijd leuk om te kunnen zeggen als mensen ernaar vragen? This old thing? Oh I got it from New York ;) Zo heb ik inmiddels oorbellen uit Brooklyn, topjes uit Singapore, loafers uit Milan en tasjes uit London. One of a kind en met een verhaal.
Nog meer tips en trucks? Bel of app vooral voor al je vragen. Ik kijk graag met je mee!
Ik hoop dat je hier wat aan hebt. Voor vragen over mode of duurzaamheid mag je me altijd even een berichtje sturen op info@boomimpress.nl. Ik denk graag met je mee!
BoomImpress is een initatief van Personal Shopper en Styliste,
Joella van der Boom.
Naast ideeën over Duurzame Mode kun je ook bij haar terecht voor een Kleur- en Stijladvies, Garderobecheck, Personal Shopper Sessie, en workshops op het gebied van Non-Verbale Communicatie, de Eerste Indruk en Personal Branding.